Voorspelmodellen: Een goede opvolging is onmisbaar. Wat kunnen we leren van de aanpak van Toyota?

Louwman Group wil toonaangevend in mobiliteit zijn. Het is een intussen koninklijk familiebedrijf waar betrouwbaarheid en de gedreven door de klant hoog in het vaandel staan. Louwman & Parqui, importeur voor Toyota en Lexus, is een onderdeel van de Louwman Group en richt zich op de marketing en verkoop van alle Toyota modellen in Nederland. Toyota beschikt over een eigen marketingdatabase. Vanuit hier wordt met klanten gecommuniceerd op diverse punten in hun klantreis. Zo ook op het moment dat iemand toe is aan het kopen van een nieuwe auto. Een voorspelmodel bepaalt dit moment op basis van verschillende gegevens. Maar hoe kun je de klanten die door het voorspelmodel worden geselecteerd nu het beste helpen? Doe je iemand meteen een aanbod? Of wil je eerst wat meer weten van die persoon? Je weet immers nog niet zeker of ze echt op zoek zijn naar een nieuwe auto. En zo ja, wat zoeken ze dan? Om dit te achterhalen, kiest Toyota ervoor een digitale dialoog aan te gaan met deze klanten, via Abbi.

Haal meer uit je voorspelmodel
Toyota wil graag op het juiste moment in contact treden met klanten die potentieel toe zijn aan een nieuwe auto. Allereerst om een beeld te krijgen van de wensen van de klant: Waar liggen hun behoeftes, wordt Toyota überhaupt meegenomen in de overweging voor een nieuwe auto en wanneer moet die nieuwe auto er komen? Door via Abbi de dialoog aan te gaan, worden deze behoeften opgehaald en de profielen van klanten in de marketingdatabase verrijkt. Het resultaat:  Toyota kan haar klanten gerichter helpen op basis van persoonlijke voorkeuren én de uitkomsten helpen Toyota om het voorspelmodel verder aan te scherpen. 

Maak het persoonlijk
Het voorspelmodel maakt maandelijks een selectie van klanten die in potentie toe zijn aan een nieuwe auto. Zij ontvangen per mail een uitnodiging om hun wensen voor een mogelijke nieuwe auto te delen met Toyota, waarna een Abbi chatdialoog start. Toyota hecht veel waarde aan een persoonlijke benadering van klanten. Om die reden is er een directe integratie tussen Abbi en de Toyota Marketingdatabase tot stand gebracht. Hiermee worden klantgegevens ingeladen om de dialoog nog persoonlijker te maken: ‘Fijn om even contact met u te hebben mevrouw Jansen. We hopen dat u met veel plezier rijdt in uw Toyota Yaris.’

Van online dialoog naar contact met de dealer
Uit de resultaten leren we dat Toyota rijders erg trouw zijn. Maar hoe helpt Toyota nu de klanten die daadwerkelijk in-market zijn voor een nieuwe auto? Daarom sluiten we de dialoog af met de vraag: “Kunnen we u met een van de volgende zaken helpen? Een proefrit, de inruilwaarde van je huidige auto, persoonlijk advies of iets anders?” Het doel is persoonlijk contact leggen met de klant. En dat werkt! Gemiddeld wil 1 op de 10 klanten contact met een dealer over één van deze aspecten. Zo weet Toyota welke concrete leads er zijn en kunnen ze hun middelen heel gericht inzetten. En natuurlijk volgen ze die leads binnen een werkdag op!

Minke Braakman, Louwman & Parqui
‘Alleen de inzet van een voorspelmodel is niet voldoende. Doordat we de persoonlijke wensen van een klant uitvragen via de chat van Abbi, kunnen we het vervolgtraject veel persoonlijker maken. En is het slagingspercentage van de verkoop groter.'

Optimaliseer ook jouw leads!
Een goed voorspelmodel alleen is niet genoeg. Hoe je omgaat met de leads is net zo belangrijk voor je succes. 

Wil jij ook een beter inzicht in jouw potentiële klanten en gerichter met hen communiceren? En wil jij weten hoe Abbi jou hierbij kan helpen? Of wil je een keer een kop koffie met Louwman & Parqui drinken om ervaringen en best practices uitwisselen? Neem dan contact op met Ine of Marco van Abbi. Zij maken graag kennis met je.