Talent behouden in Breda, Gemeente Breda gaat het gesprek aan.

Het aantrekken en behouden van studenten is voor alle steden een belangrijk sociaaleconomisch speerpunt. Ook voor de Gemeente Breda, waar jaarlijks zo’n 20.000 (inter)nationale studenten worden opgeleid. Maar lang niet alle studenten blijven na hun studie in Breda wonen of werken.

Breda is door de jaren heen een echte onderwijs- en studentenstad geworden. Steeds meer studenten kiezen ervoor om in Breda te gaan studeren. Echter, lang niet alle studenten vestigen zich tijdens of na hun studententijd in Breda, terwijl het in Breda niet aan voorzieningen ontbreekt. Hoe kan dit? Is het voor hen wel een serieuze optie geweest om in Breda te (blijven) wonen? Wat kan Breda doen om aantrekkelijker te worden als woon- en werklocatie? 

Om daar antwoord op te geven, zijn de ervaringen van (oud-)studenten erg waardevol voor de gemeente. Studenten staan doorgaans echter niet te popelen om saaie vragenlijsten in te vullen. Om toch een goede respons te behalen, was het dus cruciaal om hen op een eigentijdse manier te benaderen die dicht bij hun dagelijks gedrag staat. De mobiele chat bleek hiervoor dé passende laagdrempelige en goed gewaardeerde manier. De krachtenbundeling van de gemeente met de directe kanalen van de onderwijsinstellingen in combinatie met een verloting van een cadeaukaart hebben geresulteerd in een mooie respons.

Zowel studenten als oud-studenten zien Breda als een aantrekkelijke stad om na de studie te wonen. Voor enkelen van hen voelt het zelfs als een groot, gezellig dorp. De saamhorigheid, familiebanden en aanwezige voorzieningen, van restaurants tot culturele faciliteiten, zijn dan ook vaak een reden om na hun studie in Breda te blijven. De huidige krapte op de woningmarkt leidt er daarentegen toe dat het woningaanbod in Breda duur is geworden en er onvoldoende betaalbare starterswoningen zijn. Ook het baanaanbod sluit voor sommigen niet aan op de studie die zij gevolgd hebben. Desondanks blijven de meeste (oud-)studenten ook na hun studie door familie, vrienden, voorzieningen en onderwijsinstellingen stevig verbonden met deze mooie stad.