Vijf jaar aan het werk in onderzoek: Corona als versneller van innovatie

08-12-2021 11:39

In de afgelopen vijf jaar heeft Zita (markt)onderzoek sterk zien veranderen. Dit onder invloed van technologische ontwikkelingen en digitalisering, maar nu ook door een nieuwe aanjager: corona.

Ik ben nogal nieuwsgierig aangelegd. Het achterhalen van motivaties, meningen en gedachtes achter gedrag heeft mij daarom altijd al geboeid. Toen ik eind 2016 de arbeidsmarkt op ging, ontdekte ik dat onderzoek perfect aansloot op deze interesse. Waarom doen mensen wat ze doen en wat vinden ze nou ergens van? (Markt)onderzoek laat mij dagelijks naar antwoorden op deze vragen zoeken. 

Het is nu vijf jaar later, ik werk inmiddels bij Abbi in Breda. Ondanks dat mijn werkende leven relatief kort is, heb ik het doen van onderzoek onder invloed van technologische ontwikkelingen en digitalisering al sterk zien veranderen. 

Daar is echter de afgelopen twee jaar nog een aanjager bijgekomen. Corona verandert immers alles, dus ook de wereld van onderzoek. De behoefte aan supersnelle impactmetingen is enorm toegenomen. Veranderingen volgen elkaar door corona steeds sneller op, maatregelen die twee weken geleden de krantenkoppen domineerden, kunnen nu alweer achterhaald zijn. Snel schakelen is daarom de norm geworden. Klanten willen hun vragen dezelfde dag nog aan hun publiek voorleggen en direct (real time) inzicht hebben in de resultaten.

Naast snelheid is een actiegerichte opvolging nu ook de norm geworden. Onderzoek is daarmee niet langer het eenzijdig ophalen van meningen, maar veel meer een dialoog waarin feedback direct wordt opgevolgd. 

De behoefte aan deze dialoog maakt dat de marktonderzoek sector wordt uitgedaagd om steeds interactiever en persoonlijker te worden, bijvoorbeeld via mobiele technologie. Onderzoek wordt ingezet om de binding met de doelgroep te versterken. Tijd is schaars en respondenten moeten het relevant en waardevol vinden om aan onderzoek deel te nemen: ‘Wat levert het mij op?’ Steeds vaker bieden wij daarom de mogelijkheid om afhankelijk van de antwoorden direct informatie terug te geven.

Dit vraagt veel van onderzoeksbureaus, maar volgens mij betekent het vooral dat wij meer dan ooit tevoren de respondent centraal moeten stellen, supersnel moeten schakelen en waar het kan direct inspelen op de antwoorden van de respondent. 

Wil je meer weten over hoe we dit bij Abbi aanpakken? Stuur me dan een berichtje of kijk op www.abbi-insights.com.