Het bouwen van langdurige en persoonlijke relaties is key bij het werven van studenten

18-01-2023 15:07

Verslag Onderwijsevent 17 januari 2023

Van hogeronderwijsinstellingen wordt meer inspanning dan ooit gevraagd om nieuwe studenten te werven. De oorzaak is de aanwas van nieuwe studenten, die de komende jaren gewoonweg minder groot wordt. Ondanks deze uitdaging was de sfeer uitstekend en de bereidheid om kennis te delen groot tijdens het onderwijsevent op 17 januari 2023. Hieronder enkele takeaways van het event:

  • Email als communicatiemiddel bij het werven van nieuwe studenten is gedateerd. Het geeft lage open rates waardoor studiekiezers belangrijke berichten missen. Probeer nieuwe manieren van contact die aansluiten op de (mobiele) belevingswereld van studiekiezers.

 

  • Erken de kracht van een persoonlijk gesprek met studiekiezers. Persoonlijke 1-op-1 opvolging van studiekiezers door medewerkers is echter té tijdsintensief. De inzet van automatische chattechnologie via (bijvoorbeeld) Whatsapp biedt uitkomst om tóch op persoonlijke wijze het gesprek aan te gaan, zonder de inzet van medewerkers. Richt bijvoorbeeld een chatflow in waarin je specifieke behoeften van studiekiezers uitvraagt. Je kunt hier vervolgens direct op inspelen. Zo kun je meer informatie geven over op kamers te gaan en over de studiestad. Ook kun je de mogelijkheid voor een studieadviesgesprek aanbieden die vervolgens direct ingepland kan worden.

 

  • Focus in een lastige markt op het bouwen van relaties in plaats van enkel het werven van studenten. Help studiekiezers écht met een goede voorbereiding en blijf nauw in contact om te weten welke informatie en ondersteuning ze nodig hebben. Door persoonlijk in contact te blijven, blijf je on top of mind én kun je studiekiezers goed voorlichten en overtuigen.

 

  • Bouwen aan levenslange, persoonlijke relaties gedurende de gehele student journey is key (en dus niet enkel bij het werven van studenten). Ook na de start van de studie zijn voordelen te behalen met het gebruik van mobiele chattechnologie. Door nauw in contact te blijven met studenten, kun je uitval van studenten tijdig signaleren en eerder actie ondernemen. Ook kun je contacten met alumni versterken en beter zicht houden op hun ontwikkelbehoeften. De opgehaalde informatie uit de chats slaan we direct op in jouw database en wordt iedere volgende chat opnieuw gebruikt. Hierdoor weet je continu relevant én persoonlijk te blijven en geef je écht betekenis aan life long learning.

Het onderwijsevent vond plaats op 17 januari 2023. Op verzoek van enkele hogescholen in Nederland heeft Abbi het initiatief opgepakt om dit event te organiseren, met als doel het uitwisselen van kennis over de mogelijkheden van mobiele chattechnologie bij het werven van studenten in het onderwijs.

Meer weten over de mogelijkheden van mobiele chattechnologie voor jouw onderwijsinstelling?

  • Hier lees je meer over de inzet van mobiele chattechnologie gedurende de gehele student journey, waaronder de werving van studenten; of
  • Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek