Stijgende energieprijzen: wat betekent dit voor de Nederlandse 65+er?

25-10-2021 09:58

Het is goed dat het kabinet plannen maakt om de hoge energierekening aan te pakken, want de stijgende prijzen zorgen onder senioren voor onrust, blijkt uit onderzoek van Abbi op het Nationaal Seniorenpanel.

Samen met KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, deden wij onderzoek op het Nationaal Seniorenpanel om in kaart te brengen in hoeverre senioren bezorgd zijn over de oplopende energiekosten en wat dat betekent voor hun eigen situatie.

De stijgende prijzen zorgen onder senioren voor onrust, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Van de senioren die een hogere energierekening verwachten (69%), is maar liefst driekwart (74%) licht tot zeer bezorgd over de oplopende energiekosten en wat dat betekent voor hun eigen situatie. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Met de koude en donkere dagen op komst wil je onbezorgd de verwarming opendraaien en een gezellig lampje aanzetten. Maar zo vanzelfsprekend als dat was, is dat nu een reden tot zorg. Men vraagt zich af of deze winter een koude kermis wordt.”

Een deel van de groep senioren die een hogere energierekening verwachten, zal daarom op andere zaken gaan bezuinigen, zoals horeca, vakanties en boodschappen. Een kleine groep (15%) denkt zelfs door de hogere energiekosten in de financiële problemen te komen. Voor de meeste senioren (74%) geldt in ieder geval dat ze bewuster met energieverbruik om zullen gaan. Willems: “Gelukkig verwachten de meeste senioren niet in de financiële problemen te komen. Maar dat geldt voor nu. Laten we dat vooral zo houden, dus een sterk energieplan voor de toekomst vanuit het (nieuwe) kabinet is wel noodzakelijk!”

Maatregelen
Dat het kabinet maatregelen treft, is ook de eis van senioren. Ruim 9 op de tien (91%) vindt dat de overheid moet ingrijpen. Bijvoorbeeld door de Nutsbedrijven weer in overheidshanden te plaatsen, meer in te zetten op waterstof, meer subsidie om huizen te isoleren en door beter overheidsbeleid met meer inzet op klimaat en verduurzaming. Slechts een kleine groep suggereert  om weer gas te boren in Groningen en het Waddengebied.

Onderzoek
In totaal hebben 1.391 Nederlandse senioren meegedaan aan deze flitspeiling, met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar. Het onderzoek was in de periode van 12 tot 14 oktober 2021.

Vragen? Neem dan contact op met Ine Polak (ine.polak@abbi-insights.com of +31 (0)6 30 38 15 90)