5 x waardevolle klantervaringen met proactieve automatische chatdialogen

29-06-2023 09:58

Maar liefst 84% van de bedrijven die zich richten op het verbeteren van hun klantervaringen laten een stijging in omzet zien. Het bieden van persoonlijke en relevante klantervaringen is dus belangrijker dan ooit. Klanten verwachten vlotte interacties, persoonlijke service, snelle probleemoplossingen en verrassende momenten die hun verwachtingen overtreffen. De extra inzet van medewerkers hiervoor is echter erg tijdrovend en kostbaar. Hier komen proactieve automatische chatgesprekken om de hoek kijken.

Wat zijn proactieve chatdialogen? 
Proactieve chatdialogen zijn betekenisvolle geautomatiseerde chatberichten met klanten zonder dat de inzet van medewerkers nodig is. Met 'proactief' wordt bedoeld dat de toepassing zelf het initiatief neemt om een gesprek met de klant te starten. Het stelt je in staat om nieuwe manieren van klantbeleving te creëren in de gehele digitale klantreis en medewerkers te ontlasten. 

In dit blog ontdek je 5 manieren waarop je proactieve automatische chatdialogen kunt inzetten om klantervaringen persoonlijk en relevant te maken, de klanttevredenheid te verhogen en een langdurige klantrelatie op te bouwen:

  1. Verzamel waardevolle klantfeedback én volg direct op: Met automatische chats kun je in het moment belangrijke feedback verzamelen middels klantonderzoek. Op deze manier kun je inzicht krijgen in de tevredenheid van klanten, hun verwachtingen begrijpen en eventuele problemen tijdig identificeren. Het verzamelen van feedback stelt je in staat om snel te reageren en verbeteringen door te voeren.  
  2. Biedt real-time proactieve ondersteuning aan: Met de chats kun je klanten proactief ondersteunen op belangrijke momenten in de customer journey. Na het identificeren van mogelijke pijnpunten (zie punt 1.) kun direct relevante informatie en oplossingen aanbieden. Door proactief te handelen, kun je voorkomen dat klanten gefrustreerd raken en help je hen om efficiënter en effectiever gebruik te maken van je producten of diensten.  
  3. Analyseer klantgedrag en intenties: Met behulp van automatische chats kun je het gedrag en de intenties van klanten analyseren. Door de verzamelde gegevens te analyseren, kun je betere gepersonaliseerde gesprekken voeren en de juiste oplossingen aanbieden. 
  4. Stuur relevante aanbiedingen en informatie: Proactieve automatische chats stellen je in staat om klanten gepersonaliseerde aanbiedingen en relevante informatie te sturen op basis van hun behoeften en voorkeuren. Hiermee worden klanten positief verrast wat zorgt voor een betere klantbetrokkenheid en kan leiden tot hogere conversieratio's. 
  5. Klantbehoeften voorspellen: Dankzij proactieve automatische chats kun je zelfs klantbehoeften voorspellen en klanten verrassen met oplossingen waarvan ze nog niet wisten dat ze die nodig hadden. Een voorbeeld: een verzekeraar wil klanten die gaan verhuizen proactief hulp bieden bij belangrijke financiële beslissingen. Dankzij voorspellingsmodellen kan de verzekeraar bepalen welke klanten waarschijnlijk binnenkort gaan verhuizen. Vervolgens kan zij deze specifieke groep klanten een relevant verzekeringsaanbod doen en proactief een gesprek met een adviseur aanbieden. Op deze manier ontvangen klanten altijd relevante berichten en kan de verzekeraar proactief hulp aanbieden bij belangrijke financiële beslissingen. 

Proactieve automatische chats zijn een krachtig hulpmiddel om klantervaringen persoonlijk en relevant te maken. Wil je meer lezen over het meten en verbeteren van klantbelevingen? Klik dan hier

Wil je 6 tips ontvangen over hoe je proactieve automatische chatdialogen optimaal voor jouw organisatie kan inzetten? Download nu het gratis e-book