Nierstichting vergroot binding eenmalige donateurs met chatdialoog

Hoe zorg je ervoor dat je een anonieme donateur meer weet te betrekken bij wat je doet? Door direct na de donatie de dialoog aan te gaan, vergroot je de bewustwording én de kans om de gever structureel aan je te binden. Een succesvolle campagne van de Nierstichting met Abbi bewijst dat dit werkt. Zij zetten de chatdialogen van Abbi onlangs in rondom de Collecteweek. Een online/mobiele donatie vormde het startpunt voor de chat. Met een leuke weggever als bedankje en een korte quiz gingen we het gesprek aan. Met succes: 32% van de donateurs liet een opt-in voor vervolgcommunicatie achter.

Peter van Leeuwen, Direct Marketing bij de Nierstichting: “Al een aantal jaar zetten we de chat in bij de jaarlijkse collecte. De chat is een sympathieke en laagdrempelige manier om donateurs direct na het doneren te bedanken voor hun gift. Het biedt ons ook de gelegenheid hen meer te vertellen over onze activiteiten en meer informatie te geven over hoe we hun gift besteden. De donateurs die ons een opt-in hebben gegeven kunnen we via de e-mail nieuwsbrief meer betrekken bij ons werk voor nierpatiënten."

Contactmoment koppelen aan een vervolgactie

Eén van de dingen die een chatdialoog via Abbi zo sterk maakt, is dat een contactmoment direct kan worden gekoppeld aan een vervolgactie. Hierdoor wordt iets eenvoudigs als een bedankje voor een donatie direct omgezet in een mogelijkheid om opt-ins te verzamelen en profielen te verrijken. En daar stopt het niet: de data uit de chats stroomt direct in de marketing database. Volledig automatisch verzendt er direct een bevestigingsmail. Het mooie is dat de Abbi chatdialoog aansluit op verschillende succespagina’s en zo campagnebreed wordt ingezet. Met deze oplossingen richtte de Nierstichting rondom de collecteweek van 2022 een succesvolle campagne in.

De kracht van een volledig geautomatiseerde flow

Met het doen van een online betaling, doorloopt de consument (in dit geval: donateur) een volledig automatische flow, waarin de chatdialoog via Abbi volledig is geïntegreerd. Vanaf de succespagina na betaling start automatisch de chat; bij het afgeven van een opt-in gaat direct het vervolg in gang. Doordat de hele flow naadloos op elkaar aansluit, ervaart men dit als één stap in de klantreis. Dit in tegenstelling tot wanneer iemand met een tussenpauze aan een funnel wordt toegevoegd. In het geval van de Nierstichting betekent dit, dat de collecte direct wordt gekoppeld aan het inschrijven voor de nieuwsbrief, waarna meteen de incentive volgt.

Doordat dit in dezelfde flow gebeurt, voelt de incentive ook echt als een warm bedankje, in plaats van een cadeautje dat overduidelijk bedoeld is om gegevens uit te vragen. Bovendien start de chatdialoog op een volledig natuurlijk moment, wat de kans vergroot dat men mee wil doen. Het hoge aantal inschrijvingen op de nieuwsbrief laat zien dat ook deze donateurs graag worden betrokken bij de activiteiten van het doel waar ze zojuist aan gedoneerd hebben.  

Verschillende routes  

Het mooie van de oplossing van Abbi en de koppeling met de marketing database is dat de flow vanuit verschillende touchpoints kan starten. Bij de campagne van de Nierstichting werd men zowel na Digicollect betalingen (via Kentaa) als na een iDEAL-QR betaling (via CM.com) naar de Abbi chat geleid. Uiteraard kan ook het vervolg van de klantreis nog verder worden gespecificeerd, wanneer de chatdialoog slim wordt ingezet om profielen te verrijken, en zo toekomstige communicatie en campagnes beter aan te laten sluiten op de ontvanger.  

Succesvolle campagne Nierstichting Collecteweek

De Nierstichting wilde met de inzet van Abbi profielen van de donateurs verzamelen en verrijken. Zowel na een succesvolle huis-aan-huis-collecte via iDEAL-QR, als bij een betaling via een digitale collectebus via Digicollect/Kentaa, startte de chatdialoog met een leuke weggever als bedankje voor de donatie. Met een korte (optionele) quiz werd vervolgens ingespeeld op (extra) bewustwording rondom de activiteiten van de Nierstichting. Van alle actief gestarte chats schreef uiteindelijk 32% zich ook daadwerkelijk in voor de nieuwsbrief. Een super mooi resultaat!

Nieuwsgierig hoe Abbi een nieuwe dimensie toevoegt aan jouw contactmomenten met nieuwe klanten en/of donateurs?

Lees hier meer over het verrijken van klantdata en klantcommunicatie met onze chatoplossingen