Praten over mentale gezondheid? Heel normaal!

Steeds meer mensen hebben te maken met mentale kwetsbaarheid. En toch ligt er in ons dagelijks leven helaas nog vaak een taboe op. Luister Eens, een initiatief van Diversion en mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en Hey het is Oké, bouwt aan een samenleving waarin het voor iedereen normaal is om te praten over mentale gezondheid. En waar begint een goed gesprek? Juist, bij goed luisteren.

Luister eens is van start!

Luister Eens werkt grondig aan de acceptatie en participatie van mensen met mentale klachten. Dit doen zij samen met een groep ambassadeurs. Dit zijn ervaringsdeskundigen, naasten en betrokken professionals die gezamenlijk één doel hebben: het openbreken van het gesprek rondom mentale gezondheid. Om deze verandering te bereiken, worden methodes ontwikkeld om die vooroordelen, of stigma’s, te doorbreken. Gewapend met deze toolkit, gaat de Luister Eens beweging het land in en leggen zij hun oor te luister. Op scholen, in de wijk en op de werkvloer.

Om de missie te laten slagen, is het voor Luister Eens cruciaal om het gesprek rondom mentale gezondheid duurzaam aan te wakkeren. Via persoonlijke gesprekken met mensen in de praktijk, maar zeker ook digitaal. En ook die digitale gesprekken wil je zo persoonlijk mogelijk voeren. Hier gaat Abbi Luister Eens de komende vijf jaar bij helpen. Met chatdialogen gaat Luister Eens gericht de dialoog aan met ambassadeurs en andere betrokkenen binnen de beweging. Om onder andere op te halen wat ze belangrijk vinden, wat ze nodig hebben én hen vervolgens op basis van persoonlijke voorkeuren informatie terug te geven en in beweging te brengen. Gerichte communicatie, kennisdeling en co-creatie wordt hiermee een feit en dragen bij aan een betrokken en gedreven Luister Eens Community. Met Abbi kijken we er naar uit om op deze manier een bijdrage te leveren aan deze belangrijke missie. Want in gesprek gaan helpt! 

Femke Pluymert, directeur social enterprise Diversion: “Door deze tool kunnen we op een laagdrempelige en toegankelijke manier luisteren naar mensen die dagelijks met vooroordelen, stigma’s en misverstanden over hun mentale gezondheid te maken hebben. De Abbi tool maakt voor ons meteen inzichtelijk wat de wensen van de ambassadeurs zijn en biedt een moderne manier om een duurzame relatie met ambassadeurs op te bouwen. De tool past goed bij ons en bij onze doelgroepen omdat het een middel is om in co-creatie aan maatschappelijke verandering te werken.

Klik hier voor meer informatie over Diversion en Luister Eens.